A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Пам`ятка для населення

Дата: 12.04.2024 13:40
Кількість переглядів: 30

   Фото без описуПрофілактика лептоспірозу

Лептоспіроз – це гостре інфекційне захворювання з групи зоонозів, яке супроводжується гарячкою, загальною інтоксикацією, жовтяницею, ураженням печінки, кровоносних капілярів, нервової системи, ускладнюється геморагічним синдромом і нирковою недостатністю.

        Джерелом інфекції для людей є:

Хворі і перехворілі сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни, які виділяють лептоспіри із сечею і заражають навколишнє середовище. Основними носіями збудника лептоспірозу у природних вогнищах є щурі, польові миші, землерийки, їжаки. В побутових осередках резервуаром інфекції є щурі, велика рогата худоба, свині, собаки. Захворювання від людини до людини не передається.

         Ознаки захворювання:

Хвороба починається раптово з ознобу та загальної слабкості. Температура підвищується до 39-40°, з’являються нудота, блювота, головний біль, біль у всьому тілі, біль у литкових м’язах, спостерігається жовтяниця склер, висип на шкірі, крововиливи в сітківку ока, внутрішні органи. Є дві основні форми лептоспірозу – безжовтушна і жовтянична, остання є більш небезпечною. Інколи захворювання може починатися як ГРЗ. Хворому на лептоспіроз необхідна своєчасна госпіталізація. При появі перших ознак захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря, ні в якому разі не можна займатися самолікуванням.

        Щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:

Дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі. Не купатись у водоймах, які не визначені, як рекреаційні зони відпочинку, не купатися у водоймищах та річках, якщо на шкірі та слизових оболонках є рани, подряпини, місця запалення. Не ходити босоніж у заболочених місцевостях. Не вживати для пиття некип’ячену воду з відкритих водоймищ, неперевірених джерел, не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води, не вживати немитими овочі та фрукти, ретельно мити та обдавати окропом. Не вживати овочі та фрукти (особливо якщо вони зберігалися в коморах та підвалах) з ознаками пошкодження їх тваринами, не ловити рибу в заборонених місцях. Захищати джерела питної води та харчові продукти від доступу гризунів. Не вживати м’яса хворих на лептоспіроз тварин. Дотримуватись правил особистої гігієни під час догляду за худобою – регулярно мити руки, використовувати засоби захисту (спецодяг, гумові чоботи, рукавички).  Проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях утримання худоби(капкани, пастки, мишоловки, отруйні речовини).

 

        Тільки своєчасно розпочате лікування дасть змогу зберегти життя! Дотримання мір профілактики допоможе захиститися від небезпечного для здоров’я і життя захворювання.

        Будьте здоровими!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора