Куцурубська громада
o

Поводження з пестицидами

Дата: 29.05.2024 12:08
Кількість переглядів: 99


Фото без опису Миколаївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертає увагу та наголошує усім сільгоспвиробникам про необхідність дотримання вимог по застосуванню пестицидів і агрохімікатів з метою отримання не тільки великих врожаїв, а ї збереження здоров’я людей та охорони навколишнього середовища.

         На даний час в Україні поводження з пестицидами та агрохімікатами регламентовано Законами України «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин», «Про бджільництво», Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні і доповненнями до нього, ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» та ДСП 382-96 «Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України».

         Пестициди дуже небезпечні. Це спеціально створені речовини, призначені для того, щоб «знищувати». Щоб не допустити попадання пестицидів в грунт, воду, їжу, а також в організм людини треба їх правильно використовувати.

         Відповідно до ст. 12 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» застосування пестицидів у господарствах та індивідуальних садах і городах, у побуті має здійснюватися тільки згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». До всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітників слід допускати за нарядом на виконання зазначених робіт, за наявності посвідчення про спеціальну підготовку та проходження медичного огляду, що дає право працювати з пестицидами. Окрім того, Наказом Міністерства охорони здоров’я затверджено гігієнічні нормативи і регламенти безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів, які встановлюють гранично-допустимі концентрації пестицидів у воді, ґрунтах, атмосферному повітрі, максимально допустимий рівень пестицидів у продуктах харчування.

         Згідно з Державними санітарними правилами застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.12.96 N 382, забороняється застосування пестицидів на відстані, ближчій ніж 1 км до населених пунктів, 2 км - від рибогосподарських водойм та 5 км - від місця постійного перебування медоносних пасік. Крім того, про обробку посівів пестицидами необхідно обов’язково попереджати органи місцевого самоврядування та місцевих жителів не менше, ніж за три дні до обробки. Діяльність щодо транспортування, зберігання та застосування пестицидів регламентують вимоги Закону України «Про пестициди та агрохімікати». Підприємства, установи й організації зобов’язані вести облік наявності та використання пестицидів відповідно до Порядку державного обліку наявності та використання пестицидів і агрохімікатів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 2 листопада 1995 р. № 881. Порушення законодавства про пестициди і агрохімікати тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

           З настанням літнього періоду, набирає обертів боротьба з шкідниками рослин, з використанням пестицидів в домашніх умовах. Оприскування є найпоширенішим способом їх застосування у побуті.

Населенню слід пам’ятати:

Пестициди є небезпечними для здоров’я людини і при потраплянні до організму (як правило через органи дихання, шкіру) можуть призвести до отруєнь.

Для обробки індивідуальних садів і городів в межі населеного пункту дозволяється застосування тих пестицидів, які дозволені для роздрібного продажу населенню «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і доповненнями до нього.

Перед початком робіт з пестицидами необхідно уважно ознайомитись з інструкцією по застосуванню даного хімічного препарату і все виконувати чітко, дотримуючись вказівок інструкції.

Про проведення обробітку обов’язково треба попередити сусідів.

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись запобіжних заходів особистої гігієни, обробіток необхідно проводити в закритому одязі, в гумових рукавичках, захисних окулярах та респіраторах; під час проведення обробітку забороняється вживати їжу, пити, курити, знімати засоби захисту.

Підготовку розчинів для оприскування слід проводити на відкритому повітрі.

Не допускайти до робіт осіб молодше 18 років, вагітних, осіб що мають алергічні захворювання та осіб у стані алкогольного сп’яніння.

Обов’язково використовути справні засоби оприскування, попередньо перевіривши їх звичайною водою.

Необхідно зачинити вікна та двері в оселі при оприскуванні присадибної ділянки яка знаходиться по близу.

Після закінчення робіт з оприскуванням пестицидами обов’язково прийняти гігієнічні процедури.

Неправильне використання хімічних засобів захисту рослин може стати причиною гострих отруєнь. Пестициди, потрапляючи в організм людини можуть накопичуватися у великій кількості та стати причиною багатьох хронічних захворювань. Дотримуючись правил поводження з пестицидами та агрохімікатами на присадибних індивідуальних ділянках, ви оберігаєте своє здоров’я та здоров’я своїх близьких.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора