Куцурубська громада
o

Як запобігти захворюванню на холеру

Дата: 10.06.2024 11:35
Кількість переглядів: 35

Фото без опису Як в мирний час так і під час воєнних дій через низку причин: підвищення температури повітря, погіршення якості питної води, неналежне дотримання санітарних норм - можуть виникати спалахи або епідемії інфекційних хвороб, зокрема – холери.

Холера – інфекція кишечника, має гострий характер і вражає шлунково-кишковий тракт. Гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae, друга назва якої – холерний вібріон. Захворювання від однієї людини до іншої передається фекально-оральним шляхом,частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро. Джерелом інфекції є хвора людина або бактеріоносій.

Характерні симптоми холери:

частий пронос, що призводить до зневоднення організму;

м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів;

загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;

холодна шкіра (зниження температури тіла до 34-35 градусів за Цельсієм) стан якої погіршується ( втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою так звані «руки прачки»);

задишка, різка слабкість;

блювота та біль у животі;

запаморочення;

головний біль;

прискорене серцебиття та дихання;

сонливість, млявість, розгубленість та дратівливість;

постійне відчуття спраги;

може бути зниження артеріального тиску.

При ранній діагностиці та правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря.

Без належного лікування холера може призвести до смерті.

 

Як запобігти захворюванню на холеру:

Пам'ятайте, що холера поширюється через забруднену воду та їжу. 

Обов'язково дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки з милом перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

використовуйте воду тільки гарантованої якості;

уникайте вживання води з сумнівних джерел, якщо такої можливості немає тоді вживайте для пиття тільки кип'ячену або мінеральну воду;

мийте овочі і фрукти перед вживанням кип'яченою водою;

купайтеся і ловіть рибу у чистих водоймах та тільки в дозволених місцях;

не заковтуйте воду при купанні в будь-яких водоймах;

не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;

ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням;

за можливості уникайте контакту з брудною водою.

Успіх в профілактиці залежить від свідомості населення, при дотриманні та виконанні простих правил профілактики холери Ви попередите захворювання, збережете своє здоров'я та здоров'я ваших рідних.

Ваше здоров'я – у ваших руках!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора