ПАМ᾽ЯТКА! Африканська чума свиней
Що треба знати власникам свиней, щоб не допустити їх захворювання на африканську чуму?
Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна, гострозаразна, вірусна хвороба диких і домашніх свиней. Небезпеки для життя і здоров’я людей не становить!
Вірус АЧС дуже стійкий у продуктах, воді і зовнішньому середовищі зберігається місяцями, заморожування і висушування на нього не діють, вбиває його тільки нагрівання до високих температур. Хвороба високолетальна, поширюється дуже швидко і завдає величезних економічних збитків. Гинуть до 100% захворілих свиней. Лікування та вакцини не існує.
Свині заражаються при контакті з хворими та перехворілими, через корми (особливо харчові відходи), воду, предмети догляду, транспортні засоби, забруднені виділеннями хворих тварин, через трупи загиблих та продукти забою інфікованих свиней.
Хворобу переносять домашні і дикі тварини, птахи, гризуни та комахи.
Симптоми. Від зараження до появи симптомів проходить 2-7 днів. У тварин підвищується температура тіла до 420 С, з’являється задишка, кашель, зникає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п’ятачку і хвості з’являються червоно-фіолетові плями. Загибель настає на 1-5 день, рідше пізніше. Буває хронічний перебіг хвороби.
При встановленні діагнозу «африканська чума свиней» на неблагополучний пункт (господарство, населений пункт) накладається карантин. Жорсткий карантин – єдиний захід боротьби із захворюванням. Всіх свиней у вогнищі та в радіусі 20 км від нього забивають, туші спалюють на місці, проводиться дезінфекція місць утримання тварин, а також заходи щодо знищення гризунів, комах.
Як запобігти заносу АЧС?
- Не допускайте сторонніх у своє господарство. Переведіть свиней в режим безвигульного утримання. Власникам особистих підсобних і фермерських господарств слід утримувати свиней у свинарниках і сараях без вигулу та контакту з іншими тваринами.
- Не годуйте свиней кормами тваринного походження і харчовими відходами без проварювання. Купуйте корми тільки промислового виробництва або проварюйте їх при температурі не менше 800 С впродовж 1 години.
- Проводьте обробку свиней і приміщень для їх утримання один раз на 10 днів проти кровососних комах (кліщів, вошей, бліх, мух та комарів). Постійно ведіть боротьбу з гризунами.
- Подвірний забій і реалізацію свинини проводьте з дозволу фахівців державної ветеринарної служби після проведення ними передзабійного огляду тварин та ветеринарно-санітарної експертизи м’яса, продуктів забою.
- Не купуйте живих свиней в недозволених місцях торгівлі, без супровідних ветеринарних документів.
- Придбання свиней проводьте з місцевості, благополучної щодо інфекційних хвороб, в. т. ч. і щодо АЧС.
- Обов’язково надавайте свиней для ветеринарного огляду, вакцинацій (проти класичної чуми свиней, бешихи) та інших обробок, що проводяться ветеринарними фахівцями.
- Не викидайте трупи тварин, залишки від їх переробки на звалища, узбіччя доріг.
Про всі випадки захворювання і раптової загибелі свиней негайно повідомляйте в державну службу ветеринарної медицини.