Куцурубська громада
o

Здорове харчування – запорука здоров’я дітей

Дата: 23.10.2024 13:14
Кількість переглядів: 18


Фото без опису Повномасштабне вторгнення Росії вкрай негативно позначилося як на психологічному, так і на фізіологічному здоров’ї українців. Війна – це один з найбільш руйнівних та дестабілізуючих подій для суспільства. Науково доведено що найважливішим чинником способу життя є харчування, здоров’я людини на 70% залежить від того, що вона їсть. Правильне харчування сприяє збереженню здоров’я, опору шкідливим впливам довкілля. Воно підвищує фізичну та розумову працездатність і таким чином забезпечує активне довголіття.

Великої уваги у питанні харчування потребують діти, адже їхній організм ще росте та формується. Одним з важливих принципів якісного та безпечного харчування є правильно організований його режим. Який складається із суворого дотримання часу прийомів їжі та проміжків між ними; раціонального в фізіологічному відношенні кратності прийомів їжі (залежить від віку та стану здоров’я дитини); правильного кількісного та якісного розподілу їжі на окремі прийоми; умов прийому їжі і поведінка дитини під час їжі. Харчування дітей в дитячих садочках, школах, санаторіях тощо є одним із важливих аспектів збереження дитячого здоров’я та формування корисних звичок. В організованих колективах харчування дітей здійснюється на підставі сезонних меню, які складені з урахуванням гігієнічних принципів та натуральних норм продуктів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 і погоджені з органами Держпродспоживслужби.

Через війну у дітей змінився режим харчування, зруйнована інфраструктура створює перешкоди для освітнього процесу, нерідко зовсім його зупиняє, здебільшого діти на прифронтових територіях або на територіях бойових дій навчаються - онлайн, а значить що більшість дітей в яких батьки на роботі не дотримуються режиму харчування. Часті тривоги, переховування в укриттях викликають стрес, а під час стресів в організмі дитини розпад вітамінів та мікроелементів відбувається швидше в декілька разів, а значить для повноцінного функціонування всіх систем організму їжа має бути збалансованою з достатнім вмістом вітамінів та мікроелементів.

Рекомендації для батьків щодо здорового харчування дітей вдома:

  • Збагачуйте раціон різноманітними фруктами та овочами, додайте в їжу капусту, огірки, листя салату та іншу зелень, цибулю, гарбуз, моркву, перець, помідор, редьку тощо.
  • Надавайте перевагу цільнозерновим продуктам, додайте до меню нешліфований рис, вівсянку, гречану кашу та інші види круп.
  • Обирайте нежирні молочні продукти. Намагайтеся додати до раціону молочні продукти 2–3 рази на день.
  • Урізноманітнюйте раціон білковою їжею. Здорове харчування передбачає споживання м’яса (птиця, телятина), 2–3 рази на тиждень варто готувати рибу.
  • Додавайте до споживання бобові та горіхи. Це джерела поживних речовин та вітамінів.

        Привчайте дітей до правильного режиму харчування та вживання корисної їжі. Не дозволяйте дітям на протязі дня обходитися хаотичними перекусами що приносить шкоду здоров’ю, для дітей особливо шкідливими вважаються такі продукти харчування: солодощі (шоколадні батончики, тістечка, цукерки, глазуровані сирки); чіпси та сухарики; копченості (ковбаси, шинка та інші продукти), переповнені консервантами й спеціями; фаст-фуди; газовані напої та солодкі магазинні соки, які містять велику кількість цукру, барвників та ароматизаторів; консерви (рибні та м’ясні); кетчупи і майонези; напівфабрикати.

 Пам’ятайте! Правильно харчуватися важливо завжди. Здорове харчування – запорука здоров’я дітей на довгі роки.        

                          Діти це наше майбутнє, бережіть їх!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора