Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна вірусна хвороба домашніх і диких свиней
Миколаївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує, що у зв’язку з нестабільною епізоотичною ситуацією щодо африканської чуми свиней (АЧС) в Україні, усвідомлюючи ризики розповсюдження та з метою запобігання поширенню вірусу АЧС на території району, власникам свиногосподарств різної форми власності нагадуємо, що необхідно знати про це захворювання.
Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням та високим ступенем смертності, що тягне за собою великі економічні збитки, адже гине до 100% інфікованих свиней. Для здоров’я людей загрози не несе. Лікарські засоби для профілактики і лікування АЧС відсутні. Джерелом хвороби є хворі свині, які виділяють вірус з сечею, калом, витіканнями з носа та іншими виділеннями.
Передача захворювання здоровим тваринам може здійснюватися через заражені вірусом корми, підстилку, гній, продукти забою тварин (м’ясо, м’ясопродукти, кров). Клінічні ознаки захворювання: від зараження до появи клінічних ознак проходить 2-7 днів; у тварин підвищується температура тіла до 42 С, з’являються задишка, кашель, пропадає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п’ятачку і хвості стають помітні червоно-фіолетові плями. Смерть настає на 1-5 день, рідше пізніше.
Для того, щоб запобігти зараженню своїх тварин, власникам необхідно притримуватися наступних правил:
- тримайте тварин у закритих свинарниках і не випускайте їх на пасовище;
- обов’язково повідомте про наявність у вас свиней свого дільничного ветеринарного лікаря, який зробить щеплення тварині проти бешихи і класичної чуми свиней (безкоштовно);
- закуповуйте доброякісні комбікорми лише на офіційних ринках та вимагайте від продавців супровідні документи, що гарантують якість, безпечність та місце походження корму;
- не згодовуйте тваринам корми без попередньої термічної обробки;
- не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією, що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани;
- регулярно здійснюйте обробку ваших тварини проти комах та кліщів;
- ретельно та комплексно боріться з мишоподібними гризунами;
- зберігайте високу санітарну культуру господарювання, не намагайтеся несанкціоновано перевезти живих та забитих тварин без вет документів;
- здійснюйте подвірний забій тільки при наявності ветеринарного лікаря;
у жодному разі не купуйте м’ясо або сало на стихійних ринках чи в місцях несанкціонованої торгівлі воно може бути небезпечним.
Пам’ятайте, що лише дотримання перерахованих правил може вберегти свиногосподарства різної форми власності та територію району від зараження АЧС. Поки власники свиней не почнуть їх виконувати, захворювання продовжуватиме поширюватися Україною та наносити великої економічної шкоди нашій державі.